Művészetpedagógia

MŰVÉSZETPEDAGÓGIA MÁSKÉPP

A kortárs művészettel ismerkedni vágyó iskolai csoportok számára, a járványhelyzetre tekintettel, a szokásostól eltérő módon nyújtunk támogatást, segítjük a művek befogadását és a vásár látogatásának élvezetesebbé tételét.
 

KICSIKNEK

A korábbi években megszokott művészetpedagógiai foglalkozások helyett idén a kisebbek számára egy Barangoló-lapot készítettünk, amely kreatív feladatokkal, játékkal segíti a 6-12 éves gyerekeket a kortárs művek befogadásában. A Varga Viola művészettörténész és Nemes Anita grafikusművész együttműködésében készült lap letölthető innen, de a helyszínen az infópultban és egyes standokon is elérhető lesz.
 

NAGYOKNAK

A nagyobbak számára Kortárs kalandozás címmel készült feladatlap, amelyet egyénileg, de a csoportos látogatások során is használható. Letölthető innen. 

 

PEDAGÓGUSOKNAK 

A pedagógusokat egy a számukra összeállított háttéranyaggal segítjük. Az idei vásár egyik kiemelt programja a 30 FREE – A szabadság művészete, amely a 30 évvel ezelőtt a régióban lezajlott rendszerváltásról emlékezik meg: a volt kommunista országokból érkező kiállítók közreműködésével a rendszerváltás időszakának művészetét eleveníti fel, illetve a társadalmi változásokra adott alkotói reflexiókat mutatja be. Úgy gondoljuk, hogy mind a kiállított művek, mind a program újfajta megközelítést adhat, és színesítheti a rendszerváltás történetének tanítását. Az összeállított tanári segédanyag és az újonnan kifejlesztett online kiállítótér az ART MARKET BUDAPEST VIRTUAL a tantermi vagy digitális oktatásban is felhasználható, de hasznos lehet a vásárra való csoportos látogatás előtt vagy után is. A tanári segédanyag itt érhető el.

A vásáron tett közös séta és a művekről való beszélgetés a fiatalok számára is könnyen befogadhatóvá teszi a kortárs képző- és fotóművészetet. A személyes találkozások – egymással és a művészeti alkotásokkal is – az idei évben különösen felértékelődtek. A vírusválság által sújtott hazai képzőművészeti élet szereplői felé pedig nem csak vásárlással, de a jelenlétükkel is kifejezhetik szimpátiájukat, ezáltal támogatva őket és az egész kortárs művészeti intézményrendszert.

A jövő művészetszerető és műkedvelő közönségének nevelése, a fiatalabb generációk és a kortárs képzőművészet közötti kapcsolat létrehozása és ápolása az Art Market Budapest egyik kiemelt törekvése.

A vásár művészetpedagógiai programját a kulturális és művészeti kezdeményezések felkarolására nagy hangsúlyt fektető B. Braun egészségügyi cégcsoport immár nyolcadik éve támogatja.