Nemzetközi fotó projektek az Art Photo Budapest közreműködésében

New Visegrad Photography

FOTÓMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS

a Visegrádi Csoport országai és Szerbia közreműködésével

A New Visegrad Photography fotókiállítás olyan egyedülálló kezdeményezés, amely csoportos válogatást mutat be a visegrádi régió művészeti felsőoktatási intézményei kiemelkedő frissdiplomás fotográfusainak alkotásaiból. A Visegrádi Csoport országai (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) mellett a közép-európai kulturális együttműködés kiterjesztése szándékával Szerbia is meghívást kapott a programba.

A tárlat különlegessége, hogy bár a nagy presztízsű egyetemek országonként különböző oktatási célkitűzések mentén képzik a jövő művészeit, a bemutatott alkotók az elkövetkezendő évtizedekben a V4 Csoport országai és Szerbia művészetének meghatározó alakítóivá válnak, és a régióra jellemző vizuális látásmódot az ő alkotómunkájuk jeleníti majd meg a széles nemzetközi közvélemény számára.

A New Visegrad Photography kiállítási koncepciója arra tesz kísérletet, hogy a fiatal fotográfusok alkotásait olyan összefüggésbe állítsa, amelyben a nemzeti sajátosságok, a különböző oktatási megközelítések és az alkotók önálló univerzumai között megmutatkozhatnak a szélesebb, globális jelenségekről és tendenciákról való, speciálisan közép-európainak tekinthető gondolkodásmódot meghatározó jegyek.

A 2020 szeptemberében létrejött fotóművészeti program vándorkiállítás formájában az érintett országok mindegyikében és számos további európai nagyvárosban is bemutatkozik.

A New Visegrad Photography szervezője a régió egyik vezető, többek között számos nemzetközi jelentőségű fotóművészeti program kezdeményezőjeként és lebonyolítójaként ismertté vált művészeti ügynöksége, az EDGE Communications, szakmai partnerei a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a régió fotóművészetének bemutatásában 2014 óta meghatározó szerepet játszó Art Photo Budapest, Közép- és Kelet-Európa egyetlen fotóművészeti vására. A program fő támogatója az International Visegrad Fund, a vándorkiállítás szervezőpartnere a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Bauhaus Contemporary

FOTÓMŰVÉSZETI REFLEXIÓK A BAUHAUSRA ÉS ANNAK MAGYAR SZEREPLŐIRE

MŰVÉSZETI PROGRAM ÉS UTAZÓ KIÁLLÍTÁS A BAUHAUS ALAPÍTÁSÁNAK 100. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

Az alapításának 100. évfordulóját ünneplő Bauhaus iskoláról és az ehhez kapcsolódó, hatását a mai nap is intenzíven kifejtő művészeti mozgalomról 2019-ben világszerte számtalan kulturális eseményen emlékeztek meg. A Bauhaus és annak magyar szereplői előtt tisztelegve Budapesten különleges kortárs fotóművészeti program jött létre az Art Photo Budapest kezdeményezésére és társszervezésében.

A Bauhaus forradalmi jelentőségéhez magyar művészek sora járult hozzá. A névsorból kiemelkedik az iskola egyik legmeghatározóbb tanára, Moholy-Nagy László és a világhírű építész és formatervező Breuer Marcell, de rajtuk kívül a Bauhaus működésében és látásmódja megalapozásában olyan további alkotók játszottak szerepet, mint például Berger Otti, Johan Hugó, Molnár Farkas, Stefán Henrik vagy Weininger Andor.

A BAUHAUS CONTEMPORARY művészeti program és kiállítás témája a Bauhaus, hangsúlyozottan pedig az abban szerepet vállalt magyar születésű alkotók munkássága és hozzájárulása a Bauhaus jelentőségéhez. A „hagyományos” megemlékezésektől eltérő módon ez a fotóművészeti válogatás kortárs magyar alkotók közreműködésével arra igyekszik rávilágítani, hogy a Bauhaus mint iskola, látásmód, téma, vizuális inspirációk forrása ma is élő hagyomány a magyarországi művészeti közegben.

A kiállításon szereplő alkotások meghívásos pályázat keretében kerültek kiválasztásra, a pályázatok elbírálásában közreműködő szakmai testület 15 kiemelkedő fotóművész képeit emelte be a BAUHAUS CONTEMPORARY válogatásba. A szakmai testület tagja Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál operatív testületének elnöke, Máté Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia Tanszékének vezetője és Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője volt. A programban a kortárs magyar fotóművészeti szcéna valamennyi alkotói generációja képviselteti magát.

A bemutatott művek a Bauhaus szellemiségét és az annak létrejöttében szerepet vállalt magyar művészeket idézik meg a kortárs fotográfia eszközeivel. Legyen szó egyebek mellett akár a Moholy-Nagy László fotogramjai által inspirált alkotói kísérletekről, az építészet és a fotó műfaji átjárhatóságának vizsgálatáról vagy a karakteres, geometrikus formákról, a BAUHAUS CONTEMPORARY fotóválogatás látványosan jeleníti meg a száz évvel ezelőtti és a mai magyar alkotói közeg közötti elő kapcsolatot.

A BAUHAUS CONTEMPORARY szervezője az EDGE Communications művészeti ügynökség, támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, partnere az Art Photo Budapest és a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a program és az utazó kiállítás szakmai vezetője Löbl Krisztina.