VISEGRAD CONTEMPORARY

BUDAPEST, 2018. OKTÓBER 8-14.

A VISEGRÁDI CSOPORT MŰVÉSZETÉT BEMUTATÓ
VENDÉGPROGRAM ÉS MŰVÉSZETI FESZTIVÁL

Több éves múltra visszatekintő kulturális hagyomány Budapesten, hogy az Art Market Budapest kezdeményezésére és szervezésében minden év októberében valamely jelentős művészeti központ vagy kiemelkedő kulturális értékek forrásául szolgáló helyszín (város, régió vagy ország) művészetének bemutatására különlegesen gazdag kulturális programsorozat, a társművészeteket is bekapcsoló és inspiráló képzőművészeti fesztivál jön létre Budapesten. Az elmúlt években Berlin, Kolozsvár, a Nyugat-Balkán országai, Lengyelország, legutóbb 2017-ben pedig az ART.ISRAEL–ART.IS.REAL elnevezésű nagyszabású fesztivál keretében Izrael vendégszerepelt ebben a formában Budapesten. A programok létrehozásával a szervezők célja kettős: egyrészről a hazai közönség számára különleges, magas színvonalú és gazdag művészeti választék hozzáférhetővé tétele, másrészről pedig Budapest, mint jelentős kulturális központ és befogadó művészeti fesztiválváros bemutatása a nemzetközi közönségnek. A vendégfesztiválok egyúttal a Magyarország és a bemutatott helyszínek közötti kulturális és szélesebb társadalmi kapcsolatok kialakítását és megerősítését is szolgálják, intenzív kulturális diplomáciai tevékenységre teremtenek lehetőséget, és a kulturális turizmus fejlesztésében is szerepet játszanak.

A 2018 októberében létrejövő VISEGRAD CONTEMPORARY művészeti fesztivál a Visegrádi Csoport országainak kulturális értékeire irányítja a figyelmet, kifejezett törekvése, hogy a kortárs művészet eszközrendszerével élővé, relevánssá és a közönség számára is kézzelfoghatóvá tegye a visegrádi együttműködés gyakran elsősorban a politika szintjén és nyelvén megfogalmazott céljait és jelentőségét. A fesztivál létrehozásával a szervezők nem titkolt célja, hogy Budapestet a régió kulturális központjaként mutassák be, és ezt a pozíciót megerősítve lássa vendégül fővárosunk a velünk együttműködő Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia kulturális szereplőit és a fesztivál idején és apropóján hozzánk érkező vendégeket. Ebben a tekintetben a VISEGRAD CONTEMPORARY akár a Csoport 2017-18-as magyar elnökségének meghosszabbításaként, az elnökség idején megalapozott központi pozíció megerősítéseként is felfogható.

Az Art Market Budapest Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb művészeti vásáraként és Magyarország legnagyobb kiállításaként a nemzetközi művészeti életben ma már kiemelkedően vonzó célpont, olyan magas presztízsű esemény, amelyen kiemelt vendégként szerephez jutni különleges elismerést és lehetőséget jelent. A következő alkalommal 2018. október 10-14. között megrendezésre kerülő művészeti seregszemle és az e köré épülő VISEGRAD CONTEMPORARY fesztivál ezúttal a visegrádi országokat látja vendégül, a régió országai komplex, fejlett és magas színvonalú kortárs művészetének szentel látványos programsorozatot.

Az önmagában is várhatóan mintegy 35 ezer látogatót vendégül látó és többszázezres közönséget megszólító Art Market Budapest helyszínén bemutatásra kerülő képzőművészeti tartalom mellett a kulturális fesztivál keretében számos olyan program és esemény kerül kialakításra, amelyek Budapest művészeti tartalmak befogadására alkalmas helyszíneit bekapcsolva rendkívüli gazdagságban és mélységben adnak ízelítőt a cseh, lengyel, magyar és szlovák művészeti választékból. Az októberi hétre fővárosunk látványosan megerősíti kulturális vezető pozícióját a régióban. Budapest több szempontból is különlegesen alkalmas helyszín a visegrádi országok művészetének bemutatására, hiszen túl azon, hogy sokrétű és fejlett kulturális infrastruktúrával rendelkezik, a különféle zsánerű kulturális programok létrehozására felkészült, ambiciózus alkotói és szervezői műhelyek készek és képesek a visegrádi országokból érkező művészekkel és intézményekkel való együttműködésre.


Jakub NEPRAŠ

Cultures ‘Sprout’
2007
videó installáció
változó méret


Ada ZIELIŃSKA

Ichiban
2018
tintasugaras nyomat, papír
70 x 100 cm