VENDÉGKIÁLLÍTÁS 2016-11-12T07:43:08+00:00

A FOLYTONOSSÁG FORMÁJA:
LENGYEL FOTÓMŰVÉSZETI VÁLOGATÁS A CEZARY PIECZYŃSKI GYŰJTEMÉNYBŐL

Az Art Market Budapest vendégkiállítása

Az Art Market Budapest 2016 egyik nagyszabású kísérőeseményeként, az Art Market Budapest által a lengyel művészet bemutatására létrehozott POLISH(ed) elnevezésű vendégprogram keretében a lengyel magángyűjtő, Cezary PIECZYŃSKI gyűjteményéből kiemelt válogatás kerül a vásár ideje alatt bemutatásra a budapesti A38 Galéria kiállító – terében.

A poznani gyűjtő és műkereskedő érdeklődése középpontjában az avantgárd irányzatok illetve a hetvenes évek konceptuális tendenciái állnak, kollekcióját ma a legjelentősebb lengyel magángyűjtemények közé sorolják. PIECZYŃSKI a lengyel alkotásoknak a 20. századi fotográfia nemzetközi kontextusába helyezésére törekszik, gyűjteményében számos kiemelkedő művész – köztük például Eadweard MUYBRIDGE, Paul STRAND – fotói is meg – találhatóak. A kísérletitől az absztrakton át a kortárs fotóig széles körű az érdeklődése, kollekciójának legkorábbi darabjai az 1920-as évek avantgárd időszakából valók.

Az A38 hajó különleges kiállítóterében bemutatásra kerülő válogatás a két lengyel neoavantgárd központ, Łódź és Wroclaw meghatározó művészeinek felvonultatásával igyekszik képet adni a hetvenes évek kutató, kísérletező lengyel alkotói generá – ciójáról. A tárlat különlegességét meghatározzák a Łódźban működő, Józef ROBAKOWSKI, Antoni MIKOŁAJCZYK és Ryszard WAŚKO nevével fémjelzett Warsztat Formy Filmowej (1971–79) csoport kísérletező és performanszokat dokumentáló munkái és a wroclawi Permafu csoport (1970–80) alkotásai, többek között Andrzej LACHOWICZ és a kultikus NATALIA LL fotóival.

A FOLYTONOSSÁG FORMÁJA, 2016 október, A38 Galéria, Budapest
KIÁLLÍTOTT MŰVÉSZEK: Janusz BĄKOWSKI, Jerzy BEREŚ, Zbigniew DŁUBAK, Zdzisław JURKIEWCZ, Anna KUTERA, Paweł KWIEK, KWIEKULIK, Andrzej LACHOWICZ, Jolanta MARCOLLA, Antoni MIKOŁAJCZYK, NATALIA LL, Andrzej PARUZEL, Ireneusz PIERZGALSKI, Maria PINIŃSKA-BEREŚ, Józef ROBAKOWSKI, Zdzisław SOSNOWSKI, Zbigniew WARPECHOWSKI, Ryszard WAŚKO
KURÁTOR: SOMOSI Rita

Jusuf HAD ŽIFEJ ZOVIC´:
Marking the surface where things was before