sCULTURE – MAGDALENA ABAKANOWICZ 2016-11-12T07:43:07+00:00

sCULTURE

A szobrászat – különösen a köztereken elhelyezett szobrok formájában – a közönség számára a művészettel való kapcsolatteremtés legközvetlenebb eszköze. Az Art Market Budapest külön kiállítási programot hozott létre, amelynek célja, hogy a művészetbarátok és gyűjtők körében a művészeti ágat népszerűsítse, illetve hogy különlegesen látványos elemmel egészítse ki a vásár egyébként is rendkívül komplex kiállítási anyagát.

Guest of Honor: MAGDALENA ABAKANOWICZ

2016-ban az Art Market Budapest díszvendége Magdalena ABAKANOWICZ. A világhírű lengyel művész látványos, nagyméretű, hat darabból álló Mutánsok című alkotása a vásár helyszínén és ideje alatt a Lengyel Szobrászati Központtal együttműködésben létrehozott szoborpark központi elemeként kerül bemutatásra. Magdalena ABAKANOWICZ a világ legismertebb, nemzetközi jelentőségű képzőművészeinek egyike 1930-ban született Lengyelországban, jelenleg is Varsóban él és alkot. Pályafutását a szovjet uralom idején kezdte, a Varsói Képzőművészeti Akadémián szerzett művészeti diplomát. A mester hírnevét egyebek mellett a világ olyan nagyvárosaiban elhelyezett alkotásai is megalapozzák, mint Chicago, Vancouver, Szöul, Washington és más jelentős kulturális központok.

5 TONNA SZOBOR ORONSKÓBÓL
Az Art Market Budapest 2016 bemutatja a Lengyel Szobrászati Központ kiállítását

A sCULTURE az Art Market Budapest különleges szabadtéri szoborparkja és szobrászati szekciója, amely keretében 2016-ban a lengyel kortárs művészetre összpontosító POLISH(ed) vendégprogram részeként teljes egészében lengyel alkotók műveiből készült válogatás kerül bemutatásra. A hihetetlenül gazdag szabadtéri kiállítás az oronskói Lengyel Szobrászati Központ együttműködésével valósult meg. A 16 lengyel művész monumentális alkotásait bemutató kiállítás alkotói között megtalálható néhány klasszikus, közülük a legismertebb Magdalena ABAKANOWICZ, aki egyben az Art Market Budapest 2016 díszvendége, de a közép-és fiatal generáció képviselőivel is találkozhatunk. A figuratív és absztrakt szobrok, objektek és interaktív installációk közül számos kifejezetten az Art Market Budapest 2016 keretében létrejövő kiállításra készült. Az alkotások különböző értelmezési- és látásmódokat reprezentálnak: a pacifistától az ökológiai, a kontemplatív, az utópikus vagy a szociológiai megközelítésen keresztül a poszt-konceptuálisig. Adam GARNEK Turbine, Krzysztof BEDNARSKI, Brahmaputra, Maciej ALEKSANDROWICZ Look around és Marek ROGULSKI Dice című alkotása egyaránt interaktív kompozíció. A műtárgyak bronzból, acélból, fémlemezből, szintetikus gyantából készültek; a szobor, mint műalkotás művészi megközelítésének sokféleségét mutatják be, amely egyébként kifejezett célja a vásár sCULTURE szekciójának.
A Lengyel Szobrászati Központ olyan nemzeti kulturális intézmény, amely kifejezetten a szobrászatnak és más térbeli művészeti ágaknak szenteli figyelmét. Egy 19. században épült majorságban helyezkedik el, Józef BRANDT festőművész egykori birtokán. Amellett, hogy rezidencia programokat kínál a művészek számára, jelentős 20-21. századi szoborgyűjteménnyel is rendelkezik, emellett évente tucatnyi kiállításnak ad helyet, amelyekhez szabadtéri szoborpark is rendelkezésre áll. Az elmúlt évek legfontosabb eseményei között szerepelt Magdalena ABAKANOWICZ kiállítása, aki számos munkáját az oronskói központban készítette a 90-es években. A központ legfontosabb eseménye 2016-ban – az Art Market Budapesten való megjelenés mellett – a mai kortárs szobrászművészet egyik meghatározó alkotója, Tony CRAGG kiállítása.
Számos jelentős lengyel művész debütált Oronskóban, köztük például Katarzyna KOZYRA, Zbigniew LIBERA, Mirosław BAŁKA, Joanna RAJKOWSKA, a szabadtéri művészeti workshopok és a The Young Triennial, a fiatal lengyel művészeket támogató multimédia program fontos mérföldkövet jelent számos lengyel alkotó művészeti karrierjében.
A Lengyel Szobrászati Központ részt vesz az ELAN, az európai szoborparkok közötti együttműködés munkájában, amelynek többek között tagja a Yorkshire-i Szoborpark (Egyesült Királyság), az Arte Sella (Olaszország), a Springhorhof (Németország), a Wanas (Svédország) és a Gassendi Museum (Franciaország) is. Az Art Market Budapesten megrendezésre kerülő szobrászati kiállítás a Lengyel Szobrászati Központ számára fontos nemzetközi esemény, ahol a lengyel szobrászat a széles nemzetközi közönség előtti bemutatkozásra kap különleges lehetőséget.
 
KIÁLLÍTOTT MŰVÉSZEK:
Magdalena ABAKANOWICZ, Maciej ALEKSANDROWICZ, Krzysztof M. BEDNARSKI, Jan BERDYSZAK and Marcin BERDYSZAK, 
Tomasz DOMAŃSKI, Adam GARNEK, Robert KAJA, Marta PSZONAK, Marek ROGULSKI, Robert RUMAS, Anna SIEKIERSKA, Łukasz SKĄPSKI, Tomasz SKÓRKA, Maciej SZAŃKOWSKI, Paweł WOCIAL, Kamila TUSZYŃSKA
KURÁTOR: Eulalia DOMANOWSKA
KÖZREMŰKÖDÖTT: Leszek GOLEC, Jarosław PAJEK
SZERVEZÉS: Henryk GAC
BUDAPESTI PARTNEREK: Gallery Out of Home, Museum Complex

Magdalena ABAKANOWICZ:
Mutants