INSIDE ART 2016-11-12T07:43:08+00:00

INSIDE ART

Az Art Market Budapest 2016 napjain és helyszínén szervezett nemzetközi mini-konferencia jelentős szakmai személyiségek részvételével, előadások és panelbeszélgetések formájában ad bepillantást a művészeti piac szempontjából jelentős aktualitásokba, trendekbe, mutatja be annak szereplőit.

Október 13., 17:00

A Deloitte bemutatja
ART & FINANCE REPORT 2016

Adriano PICINATI DI TORCELLO, a Deloitte luxemburgi tanácsadó irodájának igazgatója több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik, a cég art & finance (művészet és pénzügy) tevékenységeinek koordinálásáért is felelős. Előadásában a Deloitte által az adott területre vonatkozóan kiadott éves jelentésen keresztül betekintést nyújt a folyamatosan fejlődő Art & Finance szektor aktuális helyzetébe, kiemelve a főbb trendeket és fejlődési irányokat, valamint a területen működő szereplők változó motivációit és felfogását.

ELŐADÓ:
Adriano PICINATI DI TORCELLO – igazgató, Art & Finance, Deloitte, Luxembourg

Október 13., 18:00

INKORPORÁLT GYŰJTEMÉNYEK
– motivációk, hagyományok és tendenciák a vállalatok műgyűjtési gyakorlatában
Szakmai partner: AXIOART – Műkereskedelem az interneten

Az üzleti szféra és a kortárs képzőművészet kapcsolata, vagy még általánosabban a művészet és az üzlet egymáshoz való viszonyulása sokakat foglalkoztató, számos kérdést felvető témakör, amelynek egyik legizgalmasabb komponense a vállalati gyűjtemények világa.

Vajon milyen megfontolásból és motivációk mentén döntött a 20. és dönt a 21. században egy vállalat művészeti gyűjtemény alapítása és fejlesztése mellett? Milyen hasznot vár el, milyen üzleti előnyöket remél tulajdonosa a vállalati gyűjteménytől? Miben változott a vállalatok műgyűjtési gyakorlata az elmúlt évtizedekben? Milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy vállalati gyűjtemény művészeti vezetőjének?

RÉSZTVEVŐK:
HORVÁTH-MAGYARY Nóra – a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója, Budapest
Stefan KOBEL – művészettörténész, művészeti kritikus és műtárgypiaci szakíró, Berlin
Hélène LACHARMOISE – a Galerie Dix9 vezetője, Párizs
Walter SEIDL – az ERSTE Csoport Kontakt gyűjteménye és az ERSTE Alapítvány kurátora, a Kortárs Vállalati Gyűjtemények Nemzetközi Szövetsége (IACCCA) vezetőségének tagja, Bécs

A BESZÉLGETÉST VEZETI:
dr. GEREBEN Katalin, művészettörténész, az AXIOART online műkereskedelmi portál szakmai igazgatója

Október 14., 17:00

A KÖZÉP-EURÓPAI KULTURÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS JELENTŐSÉGE

A kultúra külpolitikánk rejtett gyöngyszeme. Segít a párbeszéd és a kölcsönös megértés előmozdításában, ezért létfontosságú a hosszú távú országközi kapcsolatok kiépítésében szerte a világon. Nagy szerepet játszik abban, hogy az Európai Unió erősebb globális szereplővé váljon.

ELŐADÓ:
Dr. NAVRACSICS Tibor – az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa, Brüsszel

Október 14., 18:30

MADE IN POLAND
– … kelet-európai esettanulmány?

A 90-es évek elején bekövetkezett rendszerváltozást megelőzően a művészet a szocialista rezsimmel szembeni ellenállás egyik eszköze volt, amely Lengyelországban különlegesen gazdag és kreatív formákban jelent meg. A politikai folyamatok következtében mintegy 25 éve megnövekedett a globális érdeklődés a kelet-európai művészeti produkciók és kortárs kulturális értékek iránt, amely figyelem azonban a későbbiekben visszaesett, és a posztkommunista művészeti tartalmak nem igazán váltak integráns részévé a globális kánonnak. Lengyelország ugyan ebben a tekintetben a jobban teljesítő kelet-európai országok közé tartozik, a gazdag és színvonalas helyi kortárs művészeti színtér és a rendkívül színvonalas művészeti választék azonban sokak szerint mégsem kapja meg azt a figyelmet és elismerést, amit érdemelne, és amit nyugati „versenytársai” megkapnak.

Mennyiben tekinthető Lengyelország esete, az elmúlt évtizedek folyamatai a régió egészére jellemzőnek? Minek köszönhető, hogy a lengyel kortárs művészet mégis erősebb nemzetközi pozícióban van, mint a régió más országai? Mit tesznek és tehetnek a művészeti élet szereplői a nemzetközi megítélés javítása érdekében? Mennyiben függ (vagy válhat függetlenné) egy-egy ország helyi művészeti tartalmainak értékelése a régió egésze megítélésétől?

RÉSZTVEVŐK:
Tomasz PIARS – a Lengyel Intézet művészeti munkatársa, Budapest
Cezary PIECZYNSKI – a Piekary galéria tulajdonosa, műgyűjtő, Poznan
Jacek SOSNOWSKI – a varsói Propaganda Galéria vezetője, a varsói Gallery Weekend társalapítója

A BESZÉLGETÉST VEZETI:
KÓNYA Ábel – a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ vezető kurátora

Október 15., 15.00

A MAGNUM FOTÓÜGYNÖKSÉG MÚLTJA, JELENE ÉS JÖVŐJE

A Magnum nemzetközi fotóügynökséget Robert Capa, David Seymour ’Chim’, Henri Cartier-Bresson és George Rodger alapította 1947-ben, az ügynökség hamarosan fennállása 70. évfordulóját ünnepli. A Magnum a világ leghíresebb fotográfusait képviselve a legmagasabb színvonalú fotográfiai tartalmat biztosítja nemzetközi partnereinek: a médiának, kiadóknak, vállalatoknak és kulturális intézményeknek.

Honnan indult a Magnum, hogyan fejlődött napjainkig, és mit hoz a jövő az ügynökség számára?

ELŐADÓ:
Simone KLEIN – a Magnum Photos International ügynökség print értékesítési üzletágának vezetője, Párizs

Október 15., 17.00

FUTURE PRESENT
– hogyan hat halála után 70 évvel MOHOLY-NAGY László a fotóművészetre?

A 70. évforduló, nem utolsósorban pedig a New York-i Guggenheim Múzeum Future Present címmel létrehozott, Chicagoban majd Los Angelesben is bemutatásra kerülő életmű-kiállítása rendkívül intenzív figyelmet irányít 2016-ban MOHOLY-NAGY László munkásságára. A megemlékezések szinte mindegyike leszögezi, hogy az „első igazán interdiszciplináris művésznek tekinthető” magyar származású mester egyfajta vizionárius zseniként alakította át a globális művészeti látásmódot.

De vajon tart-e még a varázs, milyen hatással van MOHOLY-NAGY munkássága a ma alkotó művészekre, a 21. századi fotóművészetre? Van-e az életmű alakulásában jelentősége a kelet-európai gyökereknek, vagy esetleg éppen annak, hogy az életmű végül nem Európában teljesedett ki?

RÉSZTVEVŐK:
Carole NAGGAR – fotótörténész, a Pixelpress alapítója, New York
Dejan SLUGA – a Photon Galéria vezetője, az Art Photo Budapest tanácsadója, Ljubljana – Bécs
SZALONTAI Ábel – egyetemi adjunktus, fotó szakirány, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest
Dr. Gary VAN WYK – az Axis Galéria igazgatója, New York

A BESZÉLGETÉST VEZETI:
VILLING Dóra – az FFS – Fiatal Fotóművészek Stúdiója vezetőségének tagja, Budapest