CHIM: A HÁBORÚ GYERMEKEI 2016-11-12T07:43:08+00:00

CHIM: A HÁBORÚ GYERMEKEI
Satellite exhibition of Art Market Budapest 2016

Az Art Market Budapest 2016 egyik kiemelt kísérőeseményeként, a lengyel művészetet fókuszba helyező, az Art Market Budapest által POLISH(ed) elnevezéssel létrehozott program keretében a vásár ideje alatt kerül sor a legendás lengyel születésű fotográfus kiállításának világpremierjére a budapesti Deák 17 Galériában.

Az ismert fotótörténész, Carole NAGGAR, a kiállítás kurátora CHIM sokáig lappangó kontaktképeit vizsgálva korábban soha nem publikált fotókat fedezett fel. Az Art Market Budapest ideje alatt a világon először bemutatásra kerülő felvételek jól láttatják CHIM kivételes képességét a fotóalanyaival való különleges kapcsolatteremtésre, a rá annyira jellemző stílusra, amelynek lényege, hogy szinte maga is érintetté vált az alkotói folyamat során. CHIM hatása a fotóművészetre máig érzékelhető, az európai fotózás nagymesterei közé CHIM legendaként vonult be. A sajtófotósok híres „társasága”, a Magnum Photos társalapítójaként különleges helyet foglal el a fotótörténeti kánonban. David SEYMOUR, azaz CHIM (1911–1956) 1947-től 1956 novemberében bekövetkezett haláláig tagja volt az ügynökségnek. CHIM Varsóban született David SZYMIN néven, majd Párizsba költözött művészetet tanulni, és nem sokkal később a fotózás került élete középpontjába. Innen indul életműve, amely az emberiséget kísértő szocioportrék összességeként mond kritikát a 20. század turbulens történelmi eseményeiről: a francia Front Populaire történetétől a spanyol polgárháborúig, vagy a második világháború rombolásától Izrael állam megszületéséig.

A kiállításon bemutatott felvételek válogatást adnak abból a sok száz tekercsből, amelyeket CHIM a gyermekek jogainak védelmére az Egyesült Nemzetek Szervezete által akkoriban létrehozott UNICEF felkérésére készített a háború által leginkább sújtott országokban: Németországban, Ausztriában, Görögországban, Olaszországban, Magyarországon és szülőhazájában, Lengyelországban. Sokak számára ezek a fotók világítottak rá arra, hogy kik voltaképpen a háború legkiszolgáltatottabb áldozatai, CHIM felvételei így különleges szolgálatot tettek a béke ügyének.

További információ: www.davidseymour.com

Active children of textile workers clamber over special climbing bars in the
grounds of the house of the former factory owner, now the factory kindergarten.
Budapest, Hungary, 1948.
Reading outdoors, school near Budapest, Hungary, 1948
Tereska, a child in a residence for disturbed children in Warsaw. 
She drew a picture of “home” on the blackboard.
Poland, 1948.