COLLECTING VISEGRAD | 2018. október, A38 Galéria, Budapest

VÁLOGATÁS A SOMLÓI-SPENGLER ÉS A BALÁZS-DÉNES MAGÁNGYŰJTEMÉNYEKBŐL

Az Art Market Budapest 2018 kiemelt tematikájához és a Visegrad Contemporary fesztiválhoz kapcsolódó kiállítás rávilágít arra, milyen jelentőségük van a prominens magángyűjteményeknek valamely, adott esetben a közép-európai, régió művészetének nemzetközi értékelésében.

Somlói Zsolt és Spengler Katalin a régió egyik legmeghatározóbb nemzetközi kortárs magángyűjteményét építi. Az elmúlt években a Tate Modern és a Centre Pompidou akvizíciós bizottságaiban is szerepet vállaló gyűjtő-házaspár kollekciója több, egymáshoz szorosan kapcsolódó egységből áll: a jelen kiállítás azt a szegmenst mutatja be, amely Kelet- és Közép-Európára, kiemelten a cseh, lengyel, magyar és szlovák művészet kapcsolatára fókuszál. Szintén a Visegrádi Csoport országainak művészetére összpontosít egy másik házaspár, Dénes Andrea és Balázs Árpád számottevő nemzetközi gyűjteményéből válogatott műtárgy-együttes is. Az utóbbi gyűjtemény alapkarakterét a geometrikus absztrakció és a konceptuális művészet több generáción átívelő vonulatai határozzák meg. A kiállított alkotások számos ponton kapcsolódnak egymáshoz. Összeköti őket a közép-kelet-európai geopolitikai háttér, fontos kérdésként jelenik meg a műveken a kollektív és szubjektív emlékezet illetve a közösen elszenvedett traumák kérdésköre.


KIÁLLÍTOTT MŰVÉSZEK:

Zbynek BALADRÁN, Attila CSÖRGŐ, EX-ARTIST COLLECTIVE, Anna HULACOVÁ, Tamás KASZÁS, KIS VARSÓ, Ádám KOKESCH, Eva KOTÁTKOVÁ, Gábor KRISTÓF, Pawel KSIAZEK, Zbigniew LIBERA, Goshka MACUGA, Jirí THYN

KURÁTOR:
Mónika ZSIKLA


Eva KOTÁTKOVÁ
Untitled
2011-2012
7 vegyes technikával készült alkotás 2 üvegtábla között
90 x 90 cm
Balázs-Dénes Gyűjtemény